keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Koulut nimisopassa

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä ottaa käyttönimekseen Gradia (Ksml 17.5.17). Kun se vielä esitetään muodossa Gradia Jyväskylä, niin eipä kankeampaa nimeä voisi olla. Miltä näyttäisi vaikkapa Pöljä Koulu tai Koulu Pöljä Kuopion takana olevan koulurakennuksen kyljessä? Sentään jollakin tavalla ymmärrettävä olisi genetiivissä oleva muoto Jyväskylän Gradia. Englannin ja latinan kielen sekasikiö kauhistuttaa (eng. grade, lat. gradior). En tiedä, millainen aivoriihi on ollut päätöstä tekemässä, mutta tuskin Kielitoimistolta on neuvoa kysytty. On vaikea uskoa, että sen virkailijat olisivat näyttäneet vihreää valoa oudolle vieraskieliselle nimelle.

Perusteluiksi johtaja Saarikoski esittää, että Gradia viittaa askeliin eteenpäin sekä laadun ja kehityksen asteeseen. Se viestii oppimisen ja työelämän uudistamisesta ja toiminnan jatkuvasta parantamisesta. Väitän, ettei taviksen mieleen tule gradiasta yhtään mitään - ehkä sentään hedelmöityshoitoklinikka! Minusta nimen pitäisi kertoa siitä, mistä koulutuksesta on kysymys. Ammattikoulu-sana hylättiin jo kauan sitten. Itse olen ollut töissä keskusammattikoulussa, ammattioppilaitoksessa ja ammattiopistossa. Kiitän kaikkien uskontojen jumalia, ettei tarvitse kertoa olevansa Gradian lehtori.

ao-käsite muotoutui 2000-luvulla silloisen organisaatiomuutoksen myötä. Se toimi kokonaisuuden markkinointinimenä ja antoi perustan esimerkiksi sloganille "Oppiminen -   elämän a ja o." (Janhila, Yksiköistä yhteistyöhön, s. 250). Kun sitten lukiot liitettiin koulutuskuntayhtymään, kieltämättä tuntui hieman kornilta nähdä ao Cygnaeus High Schoolin seinässä. Eikä lukioväki sitä ikinä omaksunut. 

Nimet seuraavat muotia. Kun ammattikoulu alkoi tinnittää päättäjien korvissa, joka niemeen ja notkoon perustettiin laitoksia. Huikein esimerkki jäi mieleeni erään kielenhuoltajan kolumnista: Laitilan laitostalousoppilaitos! Nyt ovat suurinta hottia lyhyet mitäänsanomattomat sepustukset: Omnia, Varia, Jedu, Stadi, Vamia, Hyria, Sedu, Luksia, Livia, Raseko ja Mercuria. Listasta pystyn arvailemaan vain, että viimeinen nimi viittaa ehkä kaupan alan opetukseen. Mutta onko Sedu Koskinen perustanut ihan oman ravintolakoulun?

Uudistus Jkky:ssä on hyvin tarpeellinen, mutta miksi Jyväskylän ammattiopisto ei kelvannut? Entä kuinka paljon varoja upotetaan uudistukseen? Jospa opiskelijat nyt oppisivat edes sen, missä koulussa he opiskelevat. Jokeritehtävänä äikän kokeessa minulla usein oli: "Kirjoita kokonaan koulusi nimi." Vastauksina oli Viitaniemen ammattikoulu, Harjun ammattiopisto, Priimus, Kauppis, Sepän koulu jne. Lukioiden nimet ne vasta hankalia olivatkin. Joku välkky sentään tiesi opiskelevansa Jyväskylän koulutuskuntayhtymän Lukiot-liikelaitoksen Schildtin lukion Voionmaan toimipisteessä.

On hyvä, että käyttönimiksi vakiinnutetaan Jyväskylän Lyseon lukio ja Schildtin lukio. Muistan osallistuneeni nimikilpailuun, kun toiselle lukiolle etsittiin nimeä. Lyseohan oli selviö, muuten olisi Lyseopuolue repinyt pelihousunsa. Kun homeinen talo tyhjennettiin oireilevista ihmisistä, pitihän jotakin pyhää jättää jälkipolville. Ehdotin neljän muun henkilön kanssa Schildtin lukiota: onhan kielentutkija Schildt keksinyt sanan lukio ja rakennus sijaitsee suvun pelloilla. Kiittämättömyys on maailman palkka: en ole edes kuoharilasillista saanut palkkioksi! En ole katkera mutta kuitenkin...

Arvelen, että nimenmuutoksen syynä on yrityksen imagon kohottaminen. Ovathan lukiot ryvettyneet pahoin säästökuurien aikana, ja uutiset Jkky:n toiminnan hullunkurisista draaman käänteistä ovat ylittäneet moneen otteeseen valtakunnan median uutiskynnyksenkin. Ei julkisuuskuvaa nimenmuutoksella kohoteta. Kyllä siihen tarvitaan pätevää johtamista, henkilöstön ja opiskelijoiden työhyvinvoinnista huolehtimista sekä laadukasta opetusta.Viestit tyhjistä työpäivistä, epäpätevistä sijaisista sekä ilman näyttöä tipahtelevista arvosanoista eivät tuo luottamusta vanhemmille eivätkä sidosryhmille.

Kun kauan sitten näin kotikaupungissani ensimmäisen kerran kyltin Hieronta Akatemia, tarvitsin beetasalpaajan. Yritys ja sen nimi ovat eläneet varmaan jo kymmenen vuotta ja kirjoitusasu vaihtelee netissä monina versioina. Ihminen tottuu kaikkeen: Nykyään se huvittaa minua suuresti ja nauran aina akateemiselle hieronnalle! Kuinka monta väitöskirjaa koulusta on valmistunut?

Nimityöryhmälle olisin ennen päätöstä lähettänyt terveiset Sapere aude!. Nyt kun päätös on tehty, ei auta kuin todeta:"De gustibus non est distiputandum!" Kyllä latina on kielistä kaunein!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minä kirjoitan omalla nimelläni, kirjoita sinäkin! Anonyymit kommentit sallitaan, mutta pidätän oikeuden sensuroida niitä mielivaltaisesti.