torstai 4. toukokuuta 2017

Vihapuhetta ja parfyymiä

En ole koskaan liimannut oveeni EI MAINOKSIA -lappua. Nyt harkitsen. Olen niin laiska shoppailija, että mieluummin katselen esitteistä vaikkapa valmistujaislahjoja kuin lähden rynnimään hikisten himo-ostelijoiden sekaan tungokseen.

Nyt kuitenkin on mieleni muuttunut. Kevään aikana tänne Jyväskylään rantautui Kärkkäisen tavaratalo. Yritys julkaisee KauppaSuomi-nimistä ilmaisjakelulehteä, jonka painos on 466 100 kappaletta. Eilen tulleen lehden mielipidepalstalla on Facebookista poimittu teksti, jonka otsikkona on Äiti: "Toivon että se apina, joka pahoinpiteli tyttäreni, palaa helvetissä!" Jutussa kuvataan, miten Oulunkylän asemalla sanaharkan päätteeksi aikuinen ulkomaalainen mies pahoinpiteli nuoren naisen. Äiti haukkuu ensihoitajat, poliisit ja jopa Malmin päivystyksen vartijat välinpitämättömästä suhtautumisesta tapahtumaan. Vihdoin äiti tyttärineen oli saanut apua "Töölööstä". Tekijäkin oli pidätetty, mutta äiti ei tunnu uskovan oikeuslaitoksen toimivuuteen vaan toivoo, että "se perkeleen apina palaisi helvetissä jo ennen sinne joutumistaan."

Mittani on nyt täysi. Edellisessä KauppaSuomessa lyötiin matalaksi Suomen koululaitos, jossa harrastetaan vain homo- ja transulobbausta sekä opetetaan vääränlaisia poliittisia maahanmuutto- ja perhearvoja. Yhdyn ihan mielelläni sihen, että koululaitoksemme ei ole enää Euroopan ykkönen monessakaan mielessä. Parasta kuitenkin on, jos edes koulussa varhaiskasvatuksesta alkaen aina yliopistoon asti voitaisiin opettaa suvaitsevaisuutta. Lähes 40 työvuoteni aikana kohtasin liian paljon rasismia ja koulukiusaamista. Aina jos mahdollista, puutuin asiaan, mutta joskus myyräntyö oli niin salakavalaa, että kuulin asiasta vasta jälkeenpäin. Iäti muistan sen transutytön katseen, kun hän kertoi muuttavansa paikkakuntaa ja koulua kiusaamisen takia.

KauppaSuomi on saanut huomiota myös toisissa medioissa. Iltalehti kertoi 26.4.17 julkaisun taustoista. Yrityksen omistaja on tuomittu vuosi sitten Rovaniemen hovioikeudessa sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehden palstalle mielipiteitään rustaavaa Arvi Pihkalaa epäillään vankilassa istuvaksi Jesse Torniaiseksi.  Hänethän tuomittiin sekä Helsingin asema-aukion kuolemantuottamuksesta että Jyväskylän Sokoksen rähinöinnistä. Torniainen on äärioikeistolaisen SVL:n eli Suomen Vastarintaliikkeen perustajia. Iltalehdelle toimittamassaan vastineessa yrityksen johtaja Kärkkäinen vaatii mielipiteenvapautta, ja hän näyttää jatkavan vihapuheen suoltamista esimerkiksi juutalaisia kohtaan.

Viime aikoina Suomi saanut maailmalla kritiikkiä sananvapauden kaventamisesta. Pääministeri Sipilän katsottiin yrittäneen vaikuttaa vapaaseen tiedonvälitykseen. Nyt olisi pääministerillä tuhannen taalan paikka ottaa uskonveljensä Kärkkäinen puhutteluun ja panna äijä ruotuun. Vai kävisikö siinä niin, että kun synnit on anteeksi annettu, niin seuraavassa KauppaSuomessa voisi taas jatkaa vähemmistöjen solvaamista?

Eilen vietimme kansainvälistä lehdistönvapauden päivää  (World Press Freedom Day). Keskisuomalaisen (4.5.17) mukaan lehdistönvapaus on demokratian perusta ja pohja. Sen vuoksi kaikista julkaisuista pitäisi kitkeä vihapuhe - olkoon se vaikka parfymoitu halpishajuvesillä niin kuin KauppaSuomessa. Moniarvoisuus ei tarkoita, että maahanmuuttajia nimitetään apinoiksi, homoja lyödään päähän Raamatulla tai herätellään rotuoppia henkiin vetoamalla kansallismielisyyteen. Erityisesti näin Suomen satavuotisjuhlavuonna meidän pitäisi osata olla ihmisiksi. Kuvittelin jo, että jonkinlaista lientymistä on tapahtunut, kun kaikki poliitikot yksimielisesti tuomitsivat juhlarahassa esitetyn teloituskuvan. Sitä en osannut ihan odottaa, sillä kansalaissota on osa vaiettua historiaamme. Ei historiaa voi kieltää.

Harkitsen vielä, liimaanko oveeni mainostenjakokiellon. Luen mielelläni Suur-Jyväskylän lehteä ja muutamaa muutakin esitettä, jotka tulevat samassa nipussa inhokkijulkaisun kanssa. Mietin eilen, saako maassamme julkaista Kärkkäisen KauppaSuomen kaltaista lehteä. Pitäisikö tehdä ilmianto viharikoksesta? Ainakin ihmiset voivat äänestää jaloillaan ja olla ostamatta Kärkkäisestä. Finlayson teki kunnioitettavan teon sanoutumalla irti yhteistyöstä yrityksen kanssa (Taloussanomat 24.4.17) - vaikka tuskinpa siellä Kärkkäisen kauppahuoneessa Tom of Finland -pussilakanoita myydäänkään! 

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minä kirjoitan omalla nimelläni, kirjoita sinäkin! Anonyymit kommentit sallitaan, mutta pidätän oikeuden sensuroida niitä mielivaltaisesti.