lauantai 26. elokuuta 2017

Elämää "muslimimummona"

Minusta tuli "muslimimummo" 18 vuotta sitten, kun poikani meni naimisiin islaminuskoisen saksalaisnaisen kanssa. Miniäni vanhemmat ovat tulleet siirtolaisina Makedoniasta 1960-luvun lopussa; isä oli makedonialainen ja äiti on serbi. Niinpä kolme pojanpoikaani ovat Suomen savolais-karjalaisten ja Balkanin kansojen jälkeläisiä.

Viime viikon ajan olen kovasti miettinyt suhtautumistani Turun terrori-iskuun. Tekisi miltei savolaiseen tapaan todeta, etten "oo puolesta enkä vastaan vuan pikemminnii päenvaston". Poikani soitti heti perjantai-iltana ja sanoi naapurin kertoneen tapahtumasta. Saksassa ei juuri Suomen uutisia kuule. Takavuosina otsikoihin pääsivät kouluampumiset. Baijerissa oli taivasteltu:"Mikä teitä suomalaisia oikein vaivaa?" Toinen varma kiinnostuksen kohde on Matti Nykänen. Hänen edesottamuksiaan seurataan edelleen. Keski-Euroopassa hän yhä yksi parhaista mäkimiehistä maailmassa.

Odotin Facebookin äärellä kommentteja iskusta. Ensin ei kuulunut yhtään mitään pitkään aikaan. Kukaan kavereistani ei noteerannut tapahtumaa. Tuli todellakin mieleen, ettei kukaan uskalla sanoa ääneen mitään. Sitten luin presidentin lausunnon (IS 19.8.), ja ensimmäistä kertaa elämässäni jaoin Niinistön puheet. Mielestäni hyvää oli se, että hän varoitti lietsomasta vihaa maahanmuuttajia kohtaan. Pian kuitenkin paniikki valtasi vallanpitäjät: ehdotuksia vastaavan iskun estämiseksi satoi kuin kanttarelleja syysmetsässä. Paras kirjoitus jäi varmaan monelta huomaamatta: professori, islamin tutkija Jaakko Hämeen-Anttilan puheenvuoro Aamulehdessä 20.8. on koskettava ja analyyttinen.

Uteliaisuuttani kävin MV-lehden sivuilla. Siellä preidenttiehdokas Laura Huhtasaari pauhaa suu vaahdossa ja peräänkuuluttaa presidentiltä arvojohtajuutta. Onneksi siitä naisesta ei presidenttiä tule. Kansanedustajanakin hän on häpeäksi kansanvallalle. Toisaalta on parempi, ettei tuo opettaja ole koulussa pilaamassa lapsia ja levittämässä propagandaansa. Toinen pelottava persu on Jussi Halla-aho. Aina kun hänen kasvonsa ilmaantuvat TV-ruutuun, saan kylmiä väreitä. Nyt hän olisi sulkemassa kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saarileireihin. Tulevat kovasti mieleen juutalaisten keskitysleirit. Sopisi tehdä tutustumismatka vaikka Auschwitziin: siellä moni koviskin hiljenee.

Elämäni "muslimimummona" on sujunut hyvin. En ole aina kaikesta samaa mieltä miniäni kanssa, mutta toimeen olemme tulleet. Lasten kasvatuksessa hän on ankarampi kuin minä, mutta toisaalta hän ei ole pakottanut lapsia esimerkiksi valitsemaan uskontoa. Pojat kävivät aluksi Suomen elämänkatsomustietoa vastaavilla tunneilla. mutta kun tunnit olivat aina hankalaan aikaan koulupäivän päätteeksi, he siirtyivät tavalliseen uskonnonopetukseen. Baijeri on hyvin katolista aluetta, joten kaikki uskonnolliset juhlapäivät ovat tärkeitä. Taisipa keskimmäinen poika esiintyä joulunäytelmässä lampaanakin!

Perheen ruokakulttuurikin on sekoittunut: Miniäni rakastaa karjalanpiirakoita, minä taas en voi enää kuvitella joulua ilman kalkkunapaistia. Perheen lapset syövät esimerkiksi braatvursteja, joissa on sianlihaa. Kesällä grillissä kypsyvät myös katkaravut ja kalat, joita ei Makedonian isovanhempien pöydässä nähty. Miniäni yrittää opettaa minulle hyviä tapoja. Jos lähdemme aamupäivällä shoppailemaan, haluan pitää tauon ja nauttia valkkarilasillisen ostarin baarissa. "Hei, kello ei ole vielä 12. Vasta iltapäivällä on soveliasta nauttia alkoholijuomia!"

Merkeliä moitiskellaan siitä, että hän on ottanut kaikki pakolaiset avosylin vastaan. Kuitenkaan pahoja konflikteja ei Baijerissa ole ollut. Uusnatsit osoittavat aina välillä mieltään, mutta onneksi sopu on säilynyt. Peruskouluissa on monissa luokissa maahanmuuttajia jopa enemmistö. Saksassa ovat vielä tuoreessa muistissa toisen maailmansodan kauhut ja häpeä elää edelleen. Vaikka osa kantaväestöstä on eri mieltä, he eivät nouse kapinaan - onneksi.

Presidentin sanoin Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse. On vain löydettävä keinoja pakolaisten kotouttamiseksi. Itse olisin valmis esimerkiksi suomi toisena kielenä -opettajaksi. Olen ilmoittautunut pariinkin paikkaan, mutta opetusta ei ole saatu kunnolla järjestetyksi. Edes kouluissa ei ole S2- opetuksen jatkumoa alkoulusta lukioon. Tärkein alku Suomen elämään sopeutumisessa on kielen oppiminen. Tätä on tähdentänyt esimerkiksi kansanedustaja Nasima Razmyar. Usein lapset omaksuvat nopeasti suomalaisia tapoja ja toimivat hyvinä tulkkeina vanhemmilleen.

En nouse barrikadeille. En lietso vihapuhetta. Vaikka tekoa en voi hyväksyä, ei kaikkia muslimeja voi tuomita terroristeiksi. Tähän satavuotiaaseen Suomeeni mahtuvat myös Halla-aho ja Huhtasaari. MV-lehden kyllä lakkauttaisin!

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minä kirjoitan omalla nimelläni, kirjoita sinäkin! Anonyymit kommentit sallitaan, mutta pidätän oikeuden sensuroida niitä mielivaltaisesti.