Keskisuomalaisessa 28.2.2016 toimittaja Katri Nieminen suomii Jyväskylän lukiokoulutusta - ja ihan aiheesta. On hyvä, että edes äidit nousevat barrikadeille, sillä muut asianosaiset eivät uskalla. Opettajien suut sulkee tehokkaasti lojaaliuden vaatimus työnantajaa kohtaan. Pian huomaa olevansa työtön työnhakija, jos kyseenalaistaa esivaltansa toimet.
Olin itse aikoinaan - ennen vuotta 2010 - vahvasti sen puolella, että lukiot yhdistettäisiin koulutuskuntayhtymään. Kirjoittelin asiasta mielipidetekstejä Ksml:een. Olin tuolloin jo opettanut kymmenen vuotta lukion kursseja yhdistelmäopintolaisille. Uskoin, että yhdistämällä voimavarat samalle ylläpitäjälle voimme saada siitä paljon synergiaetuja. Sinisilmäisesti kuvittelin, että joustavuus ja valinnaisuus ammattikoulu- ja lukio-opintojen välillä lisääntyvät. Nyt olen valmis myöntämään, että toiveeni olivat vain unelmahöttöä. Taitaa olla takinkääntämisen aika.
Olen itse tänä lukuvuonna kokenut konkreettisesti sen, että lukio on lukio ja amis on amis. Kumpikin kyräilee asemasodassa omissa poteroissaan, eikä yhteistyötä juuri ole. Lapsenlapseni muutti jääkiekon perässä Saksasta Jyväskylään; niinpä jouduin etsimään hänelle opiskelupaikkaa. Poika on puolikielinen, joten ajattelimme, että vaihto-oppilaana hän voi oppia lukuvuoden aikana suomea niin hyvin, että seuraavaksi vuodeksi voi hakea amikseen ja valita mahdollisesti yhdistelmäopinnot.
Palvelu ja opinto-ohjaus Schildtin lukion Voionmaan toimipisteessä oli erinomaista. Kielen oppiminen ei kuitenkaan edistynyt, koska S2-opintoja oli tarjolla vain satunnaisesti siellä täällä. Minkäänlaista yhteistyötä amiksen ja lukioiden välillä ei ollut. Jos poika olisi voinut valita joka jaksoon S2-kurssin alkeista lähtien, niin olisimme toisessa tilanteessa. Kun jouluna selvisi, ettei pojalle löytyisi lukiosta sopivia kursseja, yritin itse löytää hänelle amiksesta yhteisten aineiden opintoja. Ei onnistunut. "Me emme voi kirjoittaa suoritusmerkintää, jos opiskelija on kirjoilla lukiossa!" totesi koulutuspäällikkö. Niinpä poika palasi Valmaan ja yrittää nyt siellä opiskella suomea käytännön menetelmällä. On varsin kiinnostavaa nähdä, miten KKY:ssä ratkaistaan maahanmuuttajien opetus. Tarttis tehdä jotakin jo nyt!
Ei auta, vaikka opettajat yrittävät kaikkensa, jos hallinto haraa vastaan. Katri Niemisen kertoma lukiokoulutuksen alasajo koskee myös amiksen alasajoa. Kun rahat vähenevät, ryhmät suurenevat. Erityistä tukea tarvitsevia on jo nyt sekä lukioissa että amiksessa ihan liikaa. Niinpä opiskelijat äänestävät jaloillaan: kun 30 - 40 nuoren ryhmässä ahdistaa eikä oppiminenkaan edisty, moni ei jaksa enää tulla kouluun. Siitä se syrjäytyminen alkaa.
Katri Nieminen epäilee, ettei kky:n hallitus ole ajan tasalla. Luulenpa, että hallitus on seilannut kumiveneessä vailla kunnon kapteenia jo kauan. Olen tiiviisti seurannut päätöksentekoa ja huomannut, että hallitus on pelkkä kumileimasin. Ylipäällikön päiväkäskyn päältä ei kävellä. Välillä tuntuu, että perusasiat - opiskelu ja oppiminen - ovat vain haitallisia esteitä businessajattelun tiellä.
Kun Jyväskylän lukiolaisilta säästösyistä otetaan pois abivuoden kertauskurssit, he eivät ole ollenkaan samalla viivalla maan muiden lukiolaisten kanssa. Moni nimittäin havahtuu vasta kirjoitusten edellä siihen, että nyt on aika tsempata. Amiksessa puolestaan voi vain unelmoida YTO-aineiden integroinnista (OPS) ammattiaineisiin, sillä viittä, kuutta eri koulutusalaa edustavaa erityistä tukea tarvitsevaa 20 - 30 hengen ryhmää ei taitavakaan pedagogi kykene hallitsemaan.
Minun urani aikana ei rajoja amiksen ja lukion välillä ylitetä. Vastakkainasettelusta kumpikin osapuoli pitää kiinni kynsin hampain. Askel eteenpäin olisi yhdistelmäopintojen sijoittaminen lukion yhteyteen. Tarvittaisiin vain yksi reipas koulusihteeri, joka hoitaisi käytännön asiat. Se ratkaisisi opettajien palkkakiistan ja toisi hieman lisärahaa lukiokoulutukseen. Katri Nieminen, näin saataisiin kaksi nuorisoasteen perusopistoa Jyväskylään, Suomen entiseen Ateenaan! Mutta onko meidän tähän tyytyminen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Minä kirjoitan omalla nimelläni, kirjoita sinäkin! Anonyymit kommentit sallitaan, mutta pidätän oikeuden sensuroida niitä mielivaltaisesti.